A hódmezővásárhelyi kistérség

 

 

 

 

 

 

A hódmezővásárhelyi kistérség

A kistérség a megye középső és keleti részén fekszik. Távolsága Budapesttől 144 km (ebből 91 km autópálya), Budapest- Ferihegy repülőtértől 152 km (ebből 85 km autópálya), a megyeszékhelytől 12 km. Területe 708 km2, lakosainak száma 60000. Központi települése a megye második legnagyobb, megyei jogú városa: Hódmezővásárhely (49000 lakos).

Logisztikai helyzete jó: a 45-ös és 47-es főút fontos összekötő a megye északi és déli területei, továbbá a keleti szomszéd megye felé. Távolsága az M5-ös autópályától 51 km. Jelentős vasúti csomópont, vasúthálózata 4 irányba biztosít kapcsolatot. A Tisza 1500 tonnás hajókkal hajózható (IV. osztályú víziút). A város közelében mezőgazdasági és sportrepülőtér üzemel.
A térség
gazdasága dinamikusan fejlődik, a vállalkozások száma 4000. Az adottságok közül kiemelkedik a jó minőségű termőföld, az ipari munkakultúra, a Tisza-menti tájvédelmi körzet, a Körös-Maros természetvédelmi terület, a gyógy- és termálvíz vagyon. 
Nemzetközi hírű
iparában jelentős részesedést szerzett a külföldi tőke. Az ipar fő profiljai: porcelán és majolikagyártás, fémmegmunkálás, gép- és műszergyártás, szaniter és burkolóanyag, égetési segédeszközök, alumíniumszerkezet- és tartálygyártás, építő-, élelmiszer- és könnyűipar.  

A mezőgazdaság elsősorban szántóföldi növényeket termeszt, jellemző a búza, kukorica, napraforgó, árpa és lucerna. Jelentős a primőr és szabadföldi zöldségtermesztés is: fűszer és étkezési paprika. Több öntözőrendszer is működik. Említésre méltó az állattartás: sertés, szarvasmarha, baromfi és juh. A termőföld 52%-át magángazdaságok, 48%-át nagyüzemek művelik. Jók az ökogazdálkodás és a gyógynövénytermesztés adottságai. 
Az
idegenforgalom jó adottságokkal rendelkezik. A térség területfejlesztési koncepciója prioritást ad a Tisza, a holtágak, a termálvíz hasznosítási és a tiszta,
barátságos környezet kialakítási programoknak. Mártélyt Hódmezővásárhellyel kerékpárút köti össze, üdülő és művésztelepe, az élénk kulturális élet, a hagyományőrző környezet komoly vonzóerő.

A Székkutas melletti puszta gazdag madárvilágával a Körös-Maros Nemzeti Park egyik területe. A kistérség 2 szállodája és egyéb szálláshelyei 900 főt tudnak fogadni, az éttermi hálózat színvonala és kapacitása megfelelő. 

Az infrastruktúra dinamikusan fejlődik. Az ivóvízellátásba bekapcsolt lakások aránya 90%, a vezetékes gáz 75%, hulladékszállítás 80%, szennyvíz 35% (100%-ban tisztított), csapadékvíz elvezetés 50%. A kábel TV ellátottság 35%-os. Az 1000 főre jutó telefonvonalak száma 280 (jórészt DECT-es rendszerű). Az Internet szolgáltatók száma 4. Hódmezővásárhelyen folyamatosan épül a jelenleg az intézményeket összekötő interaktív optikai kábelrendszer. 2700 lakást geotermikus energiával fűtenek.
Humán erőforrások, oktatás. A környező megyék közül ebben a kistérségben a legmagasabb az iparban foglalkoztatottak részaránya, sok speciális szakmai ismerettel. A gazdaságilag aktív népesség 25500 fő. Az iparban foglalkoztatottak részaránya 47%, a mezőgazdaságban 14%. A felsőfokú végzettségűek aránya 19%, a középfokúaké 27%.

A munkanélküliségi ráta folyamatosan csökken, jelenleg 8%, 2300 fő, ebből pályakezdő 240 fő (többségük középfokú végzettségű: 70%). A többműszakos munkarend megszokott, az ingázók aránya 10%. Hódmezővásárhelyen munkaügyi kirendeltség és tanácsadás működik. 

A térségben 6 középiskola van, az évente végzők száma 740. A legfontosabb profilok: műszaki számítástechnika, ipari elektronika, gépipar, kereskedelmi, vendéglátóipari, gazdasági és üzleti ügyintéző, általános mezőgazdasági szakok. Az oktatott nyelvek: angol (70%), német (47%), francia, olasz, latin. A számítógép és Internet korlátozás nélkül biztosított, a jellemző számítástechnikai összes óraszám 180, (a számítástechnikai szakokon 1470-2260 óra között). Felnőttképzési programok: számítógép kezelő és műszerész, számítástechnikai tanár továbbképzés, mezőgazdasági vállalkozó, kereskedelmi és vendéglátó menedzser.
A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdaság Főiskolai Kara Hódmezővásárhelyen működik. 

A szolgáltatások színvonala jó. 5 kereskedelmi bank van, elterjedt elektronikus fizetési lehetőséggel. Fejlett egészségügyi (kórházi), kereskedelmi, idegenforgalmi és általános szolgáltatási ellátás. A város kulturális és sportélete élénk.
A
Hódmezővásárhelyi Ipari Park üzemeltetője a Hód-Ipari Park Kft. Területe 60 hektár, bővíthető. Jelenleg 7 kisebb és közepes cég települt be vegyes gyártói és szolgáltatói profillal.

A határoló utak, ivóvíz, gáz, szennyvíz és elektromos hálózat kisebb részben kiépített, illetve a beruházás pályázati szakaszban van. A hulladék elhelyezés megoldott. Telefon, ISDN és Internet szolgáltatás biztosított. Nagy teherbírású útcsatlakozás az országos főútra adott (4 km). Saját iparvágánnyal és vámszabad területtel rendelkezik.
Területét természeti katasztrófa az elmúlt 100 évben nem sújtotta, de 1999-ben belvíz öntötte el a terület nagy részét. Ezért építkezni csak a terület feltöltésével lehetséges. A részletes környezeti vizsgálatok jelentősebb (a határértéket) elérő szennyeződést vagy terhelést nem tártak fel. A szálló por koncentrációja csúcsidőben meghaladhatja a határértéket.
Az ipari parki területek bérelhetők, megvásárolhatók. Az önkormányzat a betelepülők számára az iparűzési, a kommunális és az építményadó alól bizonyos feltételek mellett 1-3 évre 30-100%-os mentességet ad. Letelepedési és lakásbérleti támogatás lehetséges.


www.csongrad-megye.hu/investment

+ 36 62 486-985Információs telefon (+36 62 486-985)

E-mail: Levélküldés


Előző oldal

Vissza a navigációs oldalra

Következő oldal